Didim ‘de bulunan ofisimizde arabuluculuk ve avukatlık hizmetleri sunmaktayız. Arabuluculukla ilgili detaylı bilgi için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.

Arabuluculuk Nedir?

Arabuluculuk bir uyuşmazlığın taraflarının katıldığı, uyuşmazlığı tarafsız ve uzman arabulucu yardımı ile ortadan kaldırılmasını sağlayan mahkeme dışı, alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur.

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nda düzenlenen arabuluculuk, kamu düzenini ilgilendirmeyen ve tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği tüm iş ve işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarda uygulanabilir. Bu bağlamda taraflar bir uyuşmazlık ile ilgili olarak kendi özgür iradeleri ile hareket ederek mahkeme kararına gerek olmaksızın hukuken bir sonuç elde edebiliyorlarsa o uyuşmazlık arabuluculuğa uygundur.

Arabuluculuğa Başvurunun Avantajları

Alternatif çözüm yolu olan arabuluculuğun yargısal yollara göre bazı temel avantajları ve yararları vardır. Uyuşmazlığın daha hızlı bir şekilde çözümlenmesini arabuluculuk ile mümkündür. Uyuşmazlığın yargısal yolla çözümüne nazaran arabuluculuk ekonomik bir çözüm seçeneğidir. Yargı yolu ile çözüm halinde, kararın icrası zor veya imkânsız ise arabuluculuk daha iyi ve doğru bir tercihtir. Taraflar, arabuluculuk sürecinde kendi kararlarını kendileri verirler. Dolayısı ile arabuluculukta çözüm için birden fazla seçenek mevcuttur. Süreç bu nedenle yargı sürecine göre esnektir.

Arabuluculuk Sürecinde Tarafların Hak ve İlkeleri

Arabuluculuk sürecinin bir takım temel ilkeleri mevcuttur. Taraflar arabuluculuk sürecine özgür iradeleri ile ve eşit haklara sahip olarak katılırlar. Buna göre taraflar arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek veya süreçten vazgeçmek konusunda iradeleri serbest olduğu gibi süreç dışında bırakılmamak veya söz hakkının diğer tarafa göre kısıtlanmaması yönünde sürecinin tamamına dair tüm hakları eşittir. Taraflar aksi kararlaştırılmadıkça arabulucu, arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya diğer bir şekilde elde ettiği bilgi ve belgeler ile diğer kayıtları gizli tutmakla yükümlüdür. Taraflar da gizliliğe riayet etmekle yükümlüdürler. Arabuluculuk sürecinde ortaya çıkan beyan ve belgelerin daha sonra kullanılması mümkün değildir.

 Arabuluculuk Türleri

  • Zorunlu Arabuluculuk         : Dava şartı olarak da adlandıracağımız, yani arabulucuya başvurmadan önce açılan davanın dava şartı nedeniyle reddedileceği uyuşmazlıklar için dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur. Ticari uyuşmazlıklar, tüketici uyuşmazlıkları, iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyeti kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculuk kapsamındadır.
  • İhtiyari Arabuluculuk                      : Zorunlu arabuluculuk uygulaması dışında yabancılık unsuru taşıyanlar da dâhil olmak üzere tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri tüm özel hukuk uyuşmazlıkları, işleri ve davaları ihtiyari arabuluculuk uygulaması ile çözüme kavuşturulması için başvurulan arabuluculuk türüdür. Özellikle gayrimenkul hukukundan kaynaklanan tapu iptal ve tescil davası, gayrimenkule yapılan müdahalenin men-i, işgal tazminatı (ecrimisil), önalım (şufa), miras hukukundan kaynaklanan muris muvazaası, saklı pay nedeniyle tenkis davası gibi hukuki uyuşmazlıklar, aile hukukundan kaynaklanan boşanmada mal paylaşımı, maddi ve manevi tazminat, katkı veya katılma payı alacağı gibi uyuşmazlıklar gibi tüm uyuşmazlıklara ait davalar için uygulanabilir bir yoldur.

Taraflar dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra her aşamada ihtiyari arabuluculuğa başvurabilirler. Bu nedenle, taraflar arabulucuya gitme konusunda anlaştığı müddetçe uyuşmazlığın her aşamasında arabuluculuk kurumuna başvurulabilir. Bunun yanında, dava açıldıktan sonra hâkim de, tarafları aydınlatıp arabulucuya başvuruya teşvik edebilir.

Arabuluculuğa Uygun Olmayan Davalar;

Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği, çoğunlukla kamu hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar ile aile hukuku gibi özel hukuk alanlarına ilişkin bazı hukuki uyuşmazlıklar arabuluculuk yoluyla çözülemez. Örneğin, ceza davaları (uzlaştırma kapsamına olan suçlarda dâhil olmak üzere) nüfus kaydının düzeltilmesi veya değiştirilmesi davaları, çocuğun velayeti, aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıklar, idari yargı davaları, vergi hukukundan kaynaklana davalar arabuluculuk yolu ile çözülemez.

Arabuluculuk Neticesinde Tarafların Anlaşması

Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların anlaştıkları, anlaşamadıkları veya arabuluculuk faaliyetinin nasıl sonuçlandığı bir tutanak ile belgelendirilir. Arabulucu tarafından düzenlenecek bu belge arabulucu, taraflar, kanuni temsilcileri veya avukatlarınca imzalanır. Bu belge taraflar, kanuni temsilcileri veya avukatlarınca imzalanmazsa sebebi belirtilmek suretiyle arabulucu tarafından imzalanır.

Arabuluculuk neticesinde taraflar uyuşmazlığın çözümü noktasında bir anlaşmaya varmışsa, arabulucu tarafından anlaşma metni düzenlenir.  Anlaşma metni adi yazılı şekilde yapılacağı gibi noterde onaylama veya düzenleme şeklinde de yapılabilir. Arabuluculuk Kanunu’nda “anlaşma belgesi” olarak belirtilen bu metinde uyuşmazlığın konusu, anlaşma şartları, iki tarafın yerine getireceği hususlar, anlaşma yeri ve tarihi gibi önem taşıyan tüm unsurları yazılı hale getirilir.

Arabuluculuk Anlaşmasına İcra Edilebilirlik Şerhi

Taraflar anlaşma belgesinin icra edilebilirliliğine ilişkin mahkemeden şerh verilmesini isteyebilirler. İcra edilebilirlilik şerhi, henüz dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmuş ise arabulucunun görev yaptığı sulh hukuk mahkemesinden talep edilir. Davanın görülmesi sırasında arabuluculuğa başvurulmuş ise anlaşmanın icra edilebilirliliğine ilişkin şerh verilmesi, davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir.

Mahkemenin icra edilebilirlik şerhinin verilmesine ilişkin yapacağı yargılama ve inceleme çekişmesiz yargı işidir. Bu konudaki inceleme, arabuluculuğa ilişkin aile hukuku hakkındaki uyuşmazlıklar hariç olmak üzere dosya üzerinden yapılır.

Ofisimizde çalışan arabulucularımızla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.


6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununa ulaşmak için tıklayınız.

Arabuluculuk Daire Başkanlığına ulaşmak için tıklayınız.